A bakancslistás szoros – Tordai hasadék



A Tordai hasadék


A hasadék impozáns látványa több százezer embert csábít ide évente. A hasadék, a Torda - Mészkő felőli bejáratnál a parkoló nyári időszakban szinte mindig tele van, hiszen a turisták többsége innen közelíti meg a szorost. Ugyanis ezen oldal bejárata előtt van egy kilátópont, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a hasadékra, és magára a vidékre, ahonnan mindenképp szét kell nézni. Ezt nem lehet kihagyni. A völgyi parkoló előtt egy kempinget is találunk.

 

A másik bejárata Magyarpeterd felől van, ahonnan egy nem túl rossz minőségű terepúton tudjuk megközelíteni a hasadékot. Ez a Sátrazok törzshelye, hiszen a szép zöld lankás mellék igen csábító, ahol van hely bőven leverni a sátrat. Viszont ezen az oldalon nem találunk se bazárt, se büfét, de cserébe a szépen kanyargózó patak kárpótol.

Mi is Torda, és Mészkő felől közelítettük meg a szorost. A kilátó pont után, egy kb. 15%-os szerpentines út visz le a szoros folyószintjére, ami meglehetősen mélyen van.

 

A Tordai hasadék kilátópontja

 

A lent lévő turista komplexumot látva nem lesz nehéz dolgunk eligazodni. A piros-kör jelzés mentén fog vezetni az utunk. A hasadék teljes hossza közel 3km. Az első része a túrának egy kis erdei séta, a szoros szájában lévő erdőben, ahol egy függőhidat is találunk, amely a szoros másik oldalára vezet át minket. 

 

 

 

Nem sokáig megyünk ezen az oldalon, mert jön egy másik híd is, ami megint átvezet minket.

 

 

A szoros a Torockói-hegységben található, ami valamikor egy vulkáni tevékenység által létrehozott egybefüggő hegy volt, amit a benne folyó Hesdát-patak folyamatosan mélyített, egészen addig, míg egy mély csatornát vájt a hegységbe. Később ennek a hegységnek a teteje beszakadt, kialakítva így ezt a néhol 300 méter mély szurdokvölgyet, magát a Tordai-hasadékot. A hasadék két oldalán a Peterdi-gerinc és a Kövesbérc-Szindi mészkőgerinc húzódik.

 

 

A magas sziklafalak lehetőséget adnak a sziklamászóknak, hogy itt is kipróbálják magukat, és hogy teljesen más aspektusából lássák a szorost.

 

 

 

 

 

A hasadék közepe felé közeledve elég veszélyessé válik a terep. Ugyan láncokkal biztosítva van, de a nagy embertömeg miatt figyeljünk, és legyünk toleránsak embertársainkkal szemben. Nem kell sietni, inkább nézzünk szét kétszer is a veszélyesebb szakaszokon.

 

 

 

 

Elérünk egy olyan részhez is, ahol a patak kiszélesedik és megduzzad, majd lassítva folyik tovább.

 

 

 

Találunk olyan pontot is, ahol fel tudunk kapaszkodni a sziklára, amelyek jellemzően kisebb barlangok bejáratai, ahonnan egyébként kiváló panoráma tárúl erlénk

 

 

A hasadék több, mint 30 barlangot rejt magában. Ezek közül a legnagyobb a Porlik-barlang, amely 75 méter hosszú, 19 méter széles és 10 méter magas. Ismertebb barlangok még a Kis és a Nagy Balinka barlangok

A Tordai hasadék 1938-ban természetvédelmi oltalom alá került. Szerencsére elég korán felismerték ennek a jelentőségét, hiszen rendkívül gazdag, és ritka élővilága van. Közel ezer növényfaj található meg a szorosban.

A szélvédett helyeinek köszönhetően a múlt korszakbeli, jégkorszakbeli növények is megmaradtak, amelyek meglehetősen ritkák. Ilyen az Erdélyi hangyabogáncs, Merev nyúlfarkfű, melyet a tömött gyepe jellemez, Tűlevelű szegfű, Díszes zabfű, Méregölő sisakvirág, Homoki nőszirom, vagy az Illatos nefelejcs.

Az állatvilágával sem szűkölködhet, hiszen itt található a Kövirigó, a Hajnal madár, a Szirti sas, vagy a Füles Bagoly, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Akkor már nem hagyjuk el a szintén gazdag vízi világát sem, ahol még a Folyami rák is megtalálható. 

 

 

 

Lassan a hasadék sziklafalai egyre alacsonyabbak lesznek, jelezve nekünk, hogy mindjárt kiérünk.

 

 

 

 

Elérkezünk a szoros végéhez, a Magyapeterdi oldalra. Eltűnnek a magas sziklafalak és a táj és egyre vadregényesebb lesz. A patak sincs már a sziklafal közzé szorulva, szabadon kacskaringózik a lankás vidéken. A természetvédelmi hatóság embereivel is találkozni itt, akik a rend betartatására törekednek.

 

 

 

Itt lehetőségünk van a piros jelzésen a hasadék tetejére is felmenni, de nekünk már nem volt arra időnk, viszont szép drón felvételt csinálni igen.

Majd ugyanezen az úton, amin jöttünk, indulunk vissza a parkolóba, így lehetőségünk van ebből az irányból is végignézni a hasadékot.  

 

 

 

 



2019-01-13  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Tordai hasadék
Nehézség: 6
Magasság: 680 m
Menetidő: 2 óra

      GPX térképfájl letöltése